breweryΗ Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης είναι μία οικογενειακή – συλλογική προσπάθεια με κοινό παρανομαστή την αγάπη για τη μπύρα και τον νησί της Σαμοθράκης.

Όλα ξεκίνησαν το 1981 όταν ο τότε ερασιτέχνης ζυθοποιός Θανάσης Αποστολάκος άνοιξε στην Αθήνα το μπαρ Γρανάζι, επεκτείνοντας έτσι τους ζυθογευστικούς του ορίζοντες σε ευρωπαϊκές μπύρες.

Αργότερα, το πάθος και το μεράκι για την μπύρα τον οδήγησε στο Home brewing / οικιακή ζυθοποίηση. Έτσι το πάθος και η αγάπη του για την απόλαυση και την παραγωγή μπύρας μεταδόθηκε και στην υπόλοιπη οικογένεια.

Χρόνια μετά, στο νησί που η οικογένεια αγάπησε, τη Σαμοθράκη, το όνειρο για παρασκευή υψηλής ποιότητας φρέσκιας μπύρας, με κύριο συστατικό το νερό του νησιού, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, πήρε σάρκα και οστά.

Η εταιρεία μικροζυθοποιίας δημιουργήθηκε με μετόχους που έχουν το ίδιο πάθος για δημιουργία, και έτσι η ιδέα απογειώθηκε.

Το 2016 μετά από 3 χρόνια αγωνίας και σκληρής δουλειάς, η πρώτη μπύρα της Μικροζυθοποιίας Σαμοθράκης, γεννήθηκε στο ακριτικό αυτό νησί, με συνταγή του Θανάση Αποστολάκου.

Μία μπύρα φρέσκια και δυναμική όπως ο μεγαλύτερος καταρράκτης, και χείμαρρος του νησιού, ο ΦΟΝΙΑΣ.

 

ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Η εναλλακτική μικροζυθοποιία με τη γευστικότερη φρέσκια μπύρα.

Παράγουμε φρέσκια μπύρα ιδιαίτερης γευστικής αίσθησης, που γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης των πελατών μας.

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Φιλοσοφία μας είναι η ‘φρέσκια’ μπύρα και επίσης η ιδιαιτερότητα στην γευστική αισθητική που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εγχώριας και της διεθνής αγοράς. Γνώμονας της παραγωγής μας είναι πάντα η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Η μικρή μας παραγωγή απευθύνεται σε ανθρώπους που εκτιμούν τις νέες γεύσεις και επιθυμούν να ανοίξουν τους γευστικούς τους ορίζοντες στον τομέα της ‘φρέσκιας’, μη παστεριωμένης μπύρας.

Επιπλέον στοχεύουμε στην ανάδειξη του ιδιαίτερου και ιερού νησιού της Σαμοθράκης και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

SAMOTHRAKI & BEER

Στη Θράκη και συγκεκριμένα στο νησί της Σαμοθράκης έλαβε χώρα η πρώτη παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα:

Ο βασιλεύς Ουάρρων είχε φτιάξει μεγάλα πιθάρια, χωρητικότητας 300 κιλών δημητριακών, τα οποία έθαβε στην γη.

Αυτό δείχνει και την πλούσια παραγωγή δημητριακών τους. Οι Σαΐοι ήσαν και οι πρώτοι οι οποίοι παρασκεύασαν ένα γοητευτικό ποτό, τον «βρύτο», «λίαν δριμύ εκ κριθών, καρπών και ριζών» (λέγει ο Αθήναιος και ο Αρχίλοχος), που δεν είναι άλλο από τη νυν γνωστή μπύρα

Η παρασκευή ζίλα και βρύτου απεικονίζεται σε ανάγλυφο ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο ευρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας.

Πηγή: ''Σαμοθράκη η Ιερά Νήσος'', Γιώργου Λεκάκη, εκδόσεις Ερωδιός

WHERE YOU CAN BUY & DRINK SAMOTHRAKI BEER

 

contact us